directe!cat – 24 de desembre de 2009

Unió de Pagesos (UP) ha formalitzat una denúncia a l’Agència Catalana del Consum contra Carrefour denunciant el fet que aquesta cadena de distribució comercialitza mel produïda a l’estranger sota el nom de ‘Producte de Catalunya’. A més, UP també ha denunciat davant l’OCU la presència d’antibiòtics ‘amb quantitats reduïdes però il·legals’ en diferents mels provinents d’altres països, especialment de la Xina, i que comercialitzaven Carrefour i LIDL, tot i que aquests establiments ja han retirat aquests productes del lineal de compra. L’organització agrària ha iniciat avui una campanya contra les ‘males’ pràctiques que segons el sindicat segueix la gran distribució amb alguns productes agraris.

Unió de Pagesos ha començat aquest dimecres una campanya per denunciar les ‘males’ pràctiques que segueix la gran distribució a l’hora de comercialitzar productes agroalimentaris, especialment fruita, hortalisses i mel. UP denuncia que la legislació actual deixa clares quines informacions han d’acompanyar els productes al punt de venda per informar el consumidor. Tot i això, ‘són moltes les grans superfícies de distribució que l’incompleixen’, ja sigui per omissió o tergiversant-ne el contingut o la procedència.

El sindicat ha posat en marxa una adreça de correu electrònic, consum@uniopagesos.org, on consumidors i productors poden fer arribar informacions o denúncies al sindicat agrari sobre possibles incompliments en relació a la legislació sobre determinats productes agroalimentaris.

UP recorda que el consumidor té dret a estar informat sobre els productes que consumeix i, en el cas de les fruites i hortalisses té dret a conèixer-ne la procedència, qualitat i preu. La legislació també impedeix la venda de fruita en mal estat tot i que segons el sindicat cadenes com Carrefour ho estan incomplint.

Denúncia a Carrefour

En roda de premsa, Unió de Pagesos ha denunciat les pràctiques seguides per Carrefour en la venda d’algunes mels que ven com a produïdes a Catalunya quan realment provenen d’altres països. El responsable nacional del sector apícola d’UP, Antoni Miquel Aresté, ha recordat que la legislació europea obliga als establiments a referenciar de forma ‘exhaustiva i veraç’ l’origen de la mel. Unió de Pagesos va detectar a Carrefour de Lleida la presència de mels produïdes a l’estranger etiquetades al lineal de compra com a ‘Producte de Catalunya’. Així, l’organització es va adonar de la presència de mels de les marques ‘Granja San Francisco’ i ‘Luna de Miel’, les quals, segons Aresté no o no només contenen mel produïda a Catalunya. A més, l’etiqueta dels propis productes ja contradiu el rètol indicatiu de Carrefour, segons Aresté.

L’organització agrària també ha denunciat la venda al Carrefour de Lleida de pomes que tampoc compleixen amb la normativa, segons el sindicat. UP va trobar pomes que es venen com a segona categoria, entre 65 i 70 de calibre, quan ‘el 63% de la fruita no compleix el paràmetre de ser superior de 65’.

Des d’UP, també denuncien la presència al lineal de Carrefour Lleida de fruita amb deficiències en la pell. El responsable de la fruita dolça d’UP, Raül Sales, ha criticat que en una zona com Lleida on es produeix fruita de qualitat, el consumidor pugui trobar productes que incompleixen les normatives vigents. Així, ha explicat que mentre Carrefour ven el quilo d’aquestes pomes a 0,99 euros, el pagès no les podria vendre sinó a la indústria tranformadora per uns 3 cèntims.

Antibiòtics en algunes mels envasades
Arran d’una denúncia formalitzada també per Unió de Pagesos, l’OCU ha alertat de la presència d’antibiòtics en algunes mels i també en algunes gambes. En concret, va detectar ‘quantitats reduïdes però il·legals’ d’antibiòtics en la mel ‘Marlene Mil Flores de LIDL, a la ‘Miel Mil Flores’ de Carrefour, ambdues amarques blanques, i en la mel mil flors de la marca ‘Luna de Miel’. L’OCU també va detectar antibiòtics en la gamba pelada congelada ‘Aliada’ que comercialitza el Corte Inglés.

L’OCU ha alertat que les quantitats detectades, tot i ser il·legals no suposen cap perill pel consum humà però sí que reconeix que el seu consum, a llarg termini, pot derivar en una reducció de les resistències bacterianes, especialment en els nens. Segons l’organització de consumidors, aquests productes ja han estat retirats dels lineals de compra.